Pyszna, wegetariańska zapiekanka z bukietem warzyw. Ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę.
Składniki:
- 30o g makaronu penne
- 400 g brukselki (dałam mrożoną)
- mała cukinia
- mały por
- cebula
- czerwona papryka
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki śmietanki 18%
- pieprz, sól, papryka ostra lub słodka
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź