Pieczone ziemniaki z twarogiem

Trochę inna wersja wielkopolskich pyr z gzikiem. Polecam, potrawa jest pyszna.

Składniki:

Ziemniaki:

  • kilka średnich ziemniaków o miękkiej skórce
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czosnkowy, pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona
  • koper

Ser:

  • około 0,5 kg sera białego półtłustego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • mała cebula
  • około 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Oliwę, przyprawy i posiekany czy suszony koper mieszamy ze sobą. Ziemniaki kroimy na połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z przyprawami. Pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 C przez około 25 minut.
W tym czasie ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę i rzodkiew. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

pyry_gzik

Print Friendly, PDF & Email