lazanki_kapusta2

Łazanki z młodą kapustą to bardzo proste, tanie i niewymagające wielu składników danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotujecie je w około 40 minut bez szczególnego trudu. Świetnie sprawdzą się w chłodniejsze wiosenne czy letnie dni, gdyż wspaniale rozgrzewają i zaspokajają nawet największy głód. Takie danie można podać bez żadnych dodatków albo jako dodatek np. do pieczonego mięsa. Świetnie smakują na świeżo, ale mi najbardziej smakują na drugi dzień, odgrzane na patelni z łyżką masła. Poniżej podaję podstawową wersję tej potrawy, ale możecie wzbogacić ją dodając boczek, pomidory czy posypując koperkiem. Można też nie dodawać kiełbasy i wyjdzie wersja wegetariańska. Składniki na łazanki z młodą kapustą (4 porcje): główka młodej kapusty (około 900 g) 250 g makaronu łazanki 150 g kiełbasy (dałam suchą kiełbasę typu jałowcowa, ale tłustsza np. śląska też się sprawdzi) cebula szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy kiełbasę. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka, a większość płynu odparuje. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy podsmażoną kiełbasę. Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z młodą kapustą: Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal) Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika

Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad