Go Back
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Milena
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym jest klasyką kuchni amerykańskiej idealną na grilla, piknik, lunch do pracy czy śniadanie.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins
Course Sałatka
Cuisine Amerykańska
Servings 8 porcji

Ingredients
  

  • 500 g piersi z kurczaka (3 niewielkie sztuki)
  • 300 g czerwonych winogron
  • 5 gałązek selera naciowego
  • kulka mozzarelli
  • jabłko
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • suszony czosnek, suszona cebula, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Instructions
 

  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z tłuszczu i błon. Każdą przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Nakładamy sito do gotowania naparze i układamy na nim piersi z kurczaka. Całość nakrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut. Ugotowane piersi pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.
  • Migdały prażymy na suchej patelni i również pozostawiamy do wystygnięcia. Selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Winogrona przekrawamy na pół, jeśli mają pestki, wydrążamy je łyżeczką. Jabłko kroimy w ósemki, wydrążamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłko spryskujemy sokiem z cytryny.
  • Majonez i jogurt przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól, cebulę, czosnek i pieprz czarny. Sos mieszamy dokładnie.
  • Wszystkie składniki, czyli kurczaka, selera naciowego, jabłko, winogrono, migdały i sos przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie.

Video

Notes

Po przygotowaniu sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem przez godzinę w lodówce.
Keyword sałatka z kurczakiem, szybka sałatka