Cofnij
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to pyszne i sycące danie z piekarnika. Prosty przepis krok po kroku na zdrowy i aromatyczny obiad.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Włoska
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 4 niewielkie bakłażany
  • 150 g ryżu basmati
  • 250 g mięsa mielonego np. z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 50 g sera mozzarella tarta
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony, garam masala
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut (ma być lekko niedogotowany).
  • Na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju podsmaż posiekaną cebulę, startą marchewkę i mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
  • Dodaj ugotowany ryż, pokrojone w kostkę suszone pomidory i passatę pomidorową. Wymieszaj całość i chwilę podsmaż.
  • Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, posyp je solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem papierowym z nadmiaru soli.
  • Napełnij bakłażany przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia posyp bakłażany tartą mozzarellą i zapiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Uwagi

Danie świetnie smakuje również z dodatkiem świeżych ziół – np. bazylii lub natki pietruszki.
Możesz przygotować wersję wegetariańską, zastępując mięso ciecierzycą lub soczewicą.
Słowo kluczowe bakłażany w piekarniku, bakłażany obiad, bakłażany z mięsem mielonym, zapiekane bakłażany