Budyniowiec na herbatnikach z cytrynową pianką
Milena
Budyniowiec na herbatnikach z cytrynową pianką to jedno z tych ciast, które przygotujesz bez piekarnika, a i tak zrobi furorę na stole.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Łączny czas 35 minuty minut
Rodzaj Ciasto bez pieczenia
Kuchnia Polska
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 100 g masła
Pianka cytrynowa:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 250 ml wody
- 350 g jogurtu greckiego
Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W osobnej misce wymieszaj pozostałą szklankę mleka z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Cienką stróżką wlej mieszankę do gotującego się mleka i gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników. Rozprowadź masę budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Całość odstaw do wystudzenia.
Galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Jogurt przełóż do miski i ubijaj przez 3-4 minuty. Następnie wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Odstaw na 10 minut, aby pianka nieco zgęstniała.
Rozsmaruj piankę na warstwie herbatników. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4–5 godzin, najlepiej na całą noc.
Słowo kluczowe budyniowiec bez pieczenia, budyniowiec na herbatnikach, ciasto bez pieczenia, ciasto z budyniem