Cofnij
Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy - przepis

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser z jasnym i makowym biszkoptem, kremem budyniowym i dżemem. Idealne na wyjątkowe okazje.
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli

Biszkopt makowy:

  • 4 białka jajek
  • 75 g cukru
  • 55 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki suchego maku mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • 250 g ricotty

Polewa czekoladowa:

  • 6 kostek czekolady np. mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3–4 łyżki łyżki mleka

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu truskawkowego
  • garść wiórków kokosowych

Instrukcje
 

Biszkopt jasny

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubij z solą mikserem na wysokich obrotach przez około dziesięć minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie na mniejszych obrotach dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią. Całość wymieszaj tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
  • Ciasto biszkoptowe wylej na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównaj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimny biszkopt przekrój na dwa równe blaty.

Biszkopt makowy

  • Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i ubij na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, sztywna piana. Nadal ubijając, stopniowo wsypuj cukier, aż masa stanie się lśniąca i stabilna.
  • Do osobnej miski przesiej mąkę orkiszową wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj suchy mak i delikatnie wymieszaj. Suche składniki wsyp do piany, wlej również olej. Składniki połącz bardzo delikatnie szpatułką, tylko do momentu, aż nie będzie grudek.
  • Ciasto przelej do foremki (24 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w 180°C przez około 20–22 minuty. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmij i ostudź. Gotowy blat odłóż na bok — będzie to środkowa część ciasta.

Krem budyniowy

  • Do garnka wlej 800 ml mleka i zagotuj z cukrem. W pozostałych 200 ml rozmieszaj budynie, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka — masa powinna być gładka, bez grudek. Wlej ją na gotujące się mleko i energicznie mieszaj, aż budyń wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą „na dotyk” i całkowicie przestudź.
  • Do zimnego budyniu dodaj ricottę i zmiksuj krótko — tylko do połączenia i uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji.

Polewa czekoladowa

  • Do małego garnuszka włóż masło, czekoladę, kakao i mleko. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką, jednolitą polewę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę mleka, aby łatwo rozprowadzała się na cieście.

Składanie ciasta

  • Na pierwszym blacie jasnego biszkoptu rozsmaruj cienką warstwę dżemu truskawkowego. Wyłóż połowę kremu i wyrównaj. Na krem ułóż biszkopt makowy, lekko dociśnij i rozprowadź resztę kremu. Przykryj drugim jasnym blatem również posmarowanym dżemem od spodu. Wierzch ciasta posmaruj przyrządzoną polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto odstaw do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze się ściągnęło i nabrało odpowiedniej struktury.

Film

Słowo kluczowe ciasto niespodzianka markizy, ciasto warstwowe z makiem, eleganckie ciasto, krem budyniowy, ciasta na święta