Ciasto Pijane Rafaello - przepis krok po kroku
Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe, nasączone likierem, z gęstym kremem budyniowym bez masła. Prosty, efektowny przepis na wyjątkowe ciasto.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml oleju
- szczypta soli
Krem kokosowy
- 1 l mleka 2%
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Poncz
- ½ szklanki likieru kokosowego lub wódka wymieszana z mleczkiem kokosowym
Dodatkowo
- garść wiórków kokosowych
- garść płatków migdałów
Biszkopt
Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubij z solą mikserem na wysokich obrotach przez około dziesięć minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie na mniejszych obrotach dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
Ciasto biszkoptowe wylej na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównaj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekrój na dwa równe blaty.
Krem kokosowy
Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj ją z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym wlej cienką strużką rozrobiony budyń, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Poncz i składanie ciasta
Blaty biszkoptu nasącz dokładnie ponczem.
Na spodni blat wyłóż 2/3 jeszcze ciepłego kremu kokosowego. Nakryj go drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów.
Kiedy krem kokosowy całkowicie ostygnie, wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Słowo kluczowe ciasto pijane rafaello, kokosowe ciasto rafaello, rafaello z budyniem, ciasta na święta