Cofnij
Ciasto Pijane Rafaello

Ciasto Pijane Rafaello - przepis krok po kroku

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe, nasączone likierem, z gęstym kremem budyniowym bez masła. Prosty, efektowny przepis na wyjątkowe ciasto.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli

Krem kokosowy

  • 1 l mleka 2%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Poncz

  • ½ szklanki likieru kokosowego lub wódka wymieszana z mleczkiem kokosowym

Dodatkowo

  • garść wiórków kokosowych
  • garść płatków migdałów

Instrukcje
 

Biszkopt

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubij z solą mikserem na wysokich obrotach przez około dziesięć minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie na mniejszych obrotach dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
  • Ciasto biszkoptowe wylej na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównaj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimny biszkopt przekrój na dwa równe blaty.

Krem kokosowy

  • Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj ją z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.
  • Resztę mleka zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym wlej cienką strużką rozrobiony budyń, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Poncz i składanie ciasta

  • Blaty biszkoptu nasącz dokładnie ponczem.
  • Na spodni blat wyłóż 2/3 jeszcze ciepłego kremu kokosowego. Nakryj go drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów.
  • Kiedy krem kokosowy całkowicie ostygnie, wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Film

Słowo kluczowe ciasto pijane rafaello, kokosowe ciasto rafaello, rafaello z budyniem, ciasta na święta