Ciasto Słonecznikowy Figlarek - przepis
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to puszysty biszkopt, lekki krem i chrupiący karmelizowany słonecznik. Bardzo smaczne, efektowne i proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska
Biszkopt (forma 24×24 cm)
- 5 jajek rozmiar L
- 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- sok z 1/2 cytryny
Karmelizowany słonecznik:
- 250 g pestek słonecznika
- 80 g cukru
- 50 g masła
- 30 ml mleka
Dodatkowo:
- 200 g dżemu porzeczkowego
Biszkopt
Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę.
Na małych obrotach wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połącz szpatułką. Przelej masę do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt na 15 minut, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem
Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby przestygła.
Twaróg zblenduj na gładko z mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem. Wlej chłodną, ale płynną żelatynę, cały czas miksując, a następnie dodaj sok z cytryny.
Krem odstaw na kilka minut do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Karmelizowany słonecznik
Na patelnię wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia, potem wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj pestki słonecznika i praż na średnim ogniu, mieszając, aż nabiorą złocistej barwy.
Gorącą masę przełóż na kawałek folii aluminiowej, rozsmaruj cienką warstwę i odstaw do wystygnięcia.
Całkowicie wystudzony słonecznik posiekaj nożem.
Złożenie ciasta
Biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Oba posmaruj cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dolny blat wyłóż około 3/4 kremu i przykryj go drugim blatem.
Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu, a całość posyp posiekanym karmelizowanym słonecznikiem.
Ciasto odstaw przynajmniej na 3 godziny do lodówki.
Słowo kluczowe ciasto słonecznikowy figlarek, ciasto ze słonecznikiem, biszkopt ze słonecznikiem, karmelizowany słonecznik