Cofnij
Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek - przepis

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to puszysty biszkopt, lekki krem i chrupiący karmelizowany słonecznik. Bardzo smaczne, efektowne i proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Biszkopt (forma 24×24 cm)

  • 5 jajek rozmiar L
  • 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Karmelizowany słonecznik:

  • 250 g pestek słonecznika
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 ml mleka

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu porzeczkowego

Instrukcje
 

Biszkopt

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę.
  • Na małych obrotach wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połącz szpatułką. Przelej masę do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt na 15 minut, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem

  • Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby przestygła.
  • Twaróg zblenduj na gładko z mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem. Wlej chłodną, ale płynną żelatynę, cały czas miksując, a następnie dodaj sok z cytryny.
  • Krem odstaw na kilka minut do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.

Karmelizowany słonecznik

  • Na patelnię wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia, potem wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj pestki słonecznika i praż na średnim ogniu, mieszając, aż nabiorą złocistej barwy.
  • Gorącą masę przełóż na kawałek folii aluminiowej, rozsmaruj cienką warstwę i odstaw do wystygnięcia.
  • Całkowicie wystudzony słonecznik posiekaj nożem.

Złożenie ciasta

  • Biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Oba posmaruj cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dolny blat wyłóż około 3/4 kremu i przykryj go drugim blatem.
  • Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu, a całość posyp posiekanym karmelizowanym słonecznikiem.
  • Ciasto odstaw przynajmniej na 3 godziny do lodówki.
Słowo kluczowe ciasto słonecznikowy figlarek, ciasto ze słonecznikiem, biszkopt ze słonecznikiem, karmelizowany słonecznik