Cofnij

Ciasto Złota Jabłonka - przepis

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym – bardzo smaczny deser, który zawsze się udaje i pięknie wygląda.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 55 minuty
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Biszkopt z jabłkami:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 120 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 180 g cukru
  • 2 średniej wielkości jabłka

Krem orzechowy:

  • 150 g serka śmietankowanego np. bieluch
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Instrukcje
 

Biszkopt

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach przez około dziesięć minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie na mniejszych obrotach dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemnki, a każdą ósemkę w plastrerki. Ułóż je na dnie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka wylej ciasto biszkoptowe i wyrównaj.
  • Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimny biszkopt oddwróć do góry nogami. Zerwij z niego papier do pieczenia.

Złożenie ciasta

  • Serek śmietankowy, masło orzechowe i cukier puder zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Krem rozsmaruj na wierzchu biszkoptu. Posyp orzechami.
  • Śmietankę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietanę przełóż do szprycy i ozdób krawędzie ciasta wyciskając wzorek.

Film

Słowo kluczowe ciasto bez miksera, ciasto biszkoptowe, Złota Jabłonka, krem orzechowy, przepis na ciasto, biszkopt z jabłkami