Ciasto Złota Jabłonka - przepis
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym – bardzo smaczny deser, który zawsze się udaje i pięknie wygląda.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 25 minuty minut
Łączny czas 55 minuty minut
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska
Biszkopt z jabłkami:
- 6 jajek rozmiar M
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 180 g cukru
- 2 średniej wielkości jabłka
Krem orzechowy:
- 150 g serka śmietankowanego np. bieluch
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Biszkopt
Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach przez około dziesięć minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie na mniejszych obrotach dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemnki, a każdą ósemkę w plastrerki. Ułóż je na dnie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka wylej ciasto biszkoptowe i wyrównaj.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zimny biszkopt oddwróć do góry nogami. Zerwij z niego papier do pieczenia.
Złożenie ciasta
Serek śmietankowy, masło orzechowe i cukier puder zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Krem rozsmaruj na wierzchu biszkoptu. Posyp orzechami.
Śmietankę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietanę przełóż do szprycy i ozdób krawędzie ciasta wyciskając wzorek.
Słowo kluczowe ciasto bez miksera, ciasto biszkoptowe, Złota Jabłonka, krem orzechowy, przepis na ciasto, biszkopt z jabłkami