Cofnij

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą - przepis

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – miękkie, aromatyczne i idealne do barszczu. Sprawdzony przepis na około 60 sztuk. Świetne na święta i domowe przyjęcia.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 45 minuty
Czas oczekiwania 1 godzina
Łączny czas 2 godziny 45 minuty
Rodzaj Przekąska
Kuchnia Polska
Porcje 60 sztuk

Składniki
  

Ciasto:

  • 625 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • białka jajka do posmarowania
  • czarnuszka lub sezam do posypania

Instrukcje
 

Ciasto

  • Rozkrusz drożdże i wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby wyrósł. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajko i żółtko, sól, olej i resztę ciepłego mleka. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie i elastyczne ciasto za pomocą robota z hakiem lub ręcznie.
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz

  • Odciśnij dokładnie kiszoną kapustę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż kapustę do garnka, zalej około 2 szklankami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kapustę na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odcedź kapustę, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe i odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i smaż ją, aż się zarumieni. Dodaj ugotowaną kapustę. Przypraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż kapusta zacznie się lekko rumienić. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Paszteciki

  • Przenieś wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrób jeszcze raz krótko. Podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki prostokąt. Nałóż farsz na środek każdego prostokąta i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto z farszem w rulon, jak roladę i pokrój na kawałki co około 4-5 cm.
  • Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby podrosły. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub innymi ziarnami (opcjonalnie).
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz paszteciki przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż będą złocistobrązowe.
Słowo kluczowe paszteciki do barszczu, przekąski świąteczne, kapuśniaczki, paszteciki z kapustą