Cofnij
Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami to szybkie i sycące danie z piekarnika. Prosty przepis z papryką, pieczarkami i cebulą dla całej rodziny.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Polska
Porcje 3 osoby

Składniki
  

  • 5 kiełbas typu śląska
  • 5 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 8 jajek rozmiar L
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy,papryka ostra
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

Instrukcje
 

  • Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj pieczarki. Kiedy składniki zaczną robić się miękkie dorzuć paprykę. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie.
  • Końce kiełbas nacinaj tak, aby z każdej strony powstały 4 końcówki. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem razem z solą, pieprzami i ostrą papryką.
  • Cebulę z papryką i pieczarkami przełóż na dno naczynia do zapiekania (może to też być patelnia, jeśli ma odpinaną rączkę). Na nich ułóż kiełbasy, całość zalej jajkami.
  • Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło. Po upieczeniu zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Słowo kluczowe zapiekanka domowa, kiełbasa zapiekana w jajku, obiad z piekarnika, kiełbasa zapiekana w piekarniku