Kiełbasa zapiekana w jajku
Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami to szybkie i sycące danie z piekarnika. Prosty przepis z papryką, pieczarkami i cebulą dla całej rodziny.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Polska
- 5 kiełbas typu śląska
- 5 pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 8 jajek rozmiar L
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy,papryka ostra
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj pieczarki. Kiedy składniki zaczną robić się miękkie dorzuć paprykę. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie.
Końce kiełbas nacinaj tak, aby z każdej strony powstały 4 końcówki. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem razem z solą, pieprzami i ostrą papryką.
Cebulę z papryką i pieczarkami przełóż na dno naczynia do zapiekania (może to też być patelnia, jeśli ma odpinaną rączkę). Na nich ułóż kiełbasy, całość zalej jajkami.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło. Po upieczeniu zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Słowo kluczowe zapiekanka domowa, kiełbasa zapiekana w jajku, obiad z piekarnika, kiełbasa zapiekana w piekarniku