Kociołek cygański
Milena
Poznaj sprawdzony przepis na kociołek cygański z kurczakiem, kiełbasą, warzywami i pieczarkami w sosie pomidorowym. Pyszny i rozgrzewający obiad!
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 45 minuty minut
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
- 0,5 kg mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
- 3 kiełbaski typu śląska
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 2 papryki czerwona i żółta
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 300 g pieczarek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bulionu drobiowy lub warzywny
- sól, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, czosnek suszony, cząber
Warzywa umyj dokładnie. Marchew, ziemniaki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i ogórki konserwowe w plasterki, papryki w paski, ziemniaki w dość dużą kostkę. Pieczarki i kiełbasę pokrój w półplasterki.
Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy nabierze jaśniejszego koloru, przypraw do solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem. Dodaj cebulę i kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut, aż cebula zmięknie.
Na osobnej patelni z cienką warstwą oleju smaż pieczarki, aż odparuje z nich płyn.
Pieczarki i mięso z kiełbasą przełóż do dużego garnka. Dodaj paprykę i ziemniaki. Wlej wodę, bulion i passatę pomidorową.
Całość wymieszaj i gotuj około 25 minut (aż ziemniaki będą miękkie) na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodaj ogórki konserwowe i przyprawy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Słowo kluczowe kociołek cygański, kociołek cygański z kurczakiem, sycące danie z kurczaka