Cofnij
Makaron z szynką i prażoną cebulką – szybki i bardzo smaczny obiad

Makaron z szynką i prażoną cebulką - przepis

Makaron z szynką i prażoną cebulką – prosty i bardzo smaczny obiad w 30 minut! Kremowy sos śmietanowy z pomidorem, pieczarkami i chrupiącą cebulką to idealne połączenie smaków.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 2 osoby

Składniki
  

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g śmietany 30%
  • 150 g szynki lub innej wędliny
  • papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • 3 łyżki prażonej cebulki

Instrukcje
 

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente – tak, by był lekko sprężysty. Odcedź i odstaw na bok. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i smaż kilka minut, aż się lekko zarumieni. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż razem, aż odparuje z nich woda i całość zacznie się delikatnie rumienić.
  • Teraz dodaj sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora i duś kilka minut, aż zmięknie i utworzy gładki sos. Wlej śmietanę, dopraw papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
  • Do gorącego sosu wsyp ugotowany makaron i dwie łyżki prażonej cebulki. Wymieszaj dokładnie, by sos otulił makaron. Danie przełóż na talerze, posyp startym żółtym serem i resztą cebulki. Podawaj od razu – najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu.
Słowo kluczowe szybki obiad, makaron z szynką i prażoną cebulką, prosty przepis na makaron, szybkie przepisy,, makaron,