Makowiec na biszkopcie - przepis
Makowiec na biszkopcie to świąteczny klasyk: delikatny biszkopt, aromatyczna masa makowa i domowa polewa czekoladowa. Sprawdzony, bardzo smaczny przepis!
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska
Biszkopt
- 7 jajek rozmiar L
- 180 g cukru
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Masa makowa
- 500 g suchego maku
- 3 jajka L
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 200 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Poncz
- 100 ml mocnej herbaty
- 1 łyżka rumu lub soku z cytryny opcjonalnie
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody lub mleka
Biszkopt
Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec wlej olej i krótko zmiksuj z masą. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Przelej ciasto do formy 22 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C (góra–dół) przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie i przekrój wzdłuż na trzy blaty.
Masa makowa
Mak wsyp do miski i zalej około 1 litrem wrzątku tak, aby całkowicie go przykrył i był przykryty minimum na 2–3 cm. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź mak na gęstym sicie lub w durszlaku wyłożonym gazą. Kiedy lekko przestygnie, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia lub użyj malaksera z metalowym nożem.
Do maku dodaj bakalie, cukier, miód, jajka oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj masę makową i podgrzewaj 3–4 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje i będzie miała zwartą konsystencję.
Polewa czekoladowa
W rondelku rozpuść masło, dodaj czekoladę, wodę, cukier i kakao. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce — masa makowa staje się wtedy stabilna, a smaki idealnie się łączą.
Słowo kluczowe makowiec na biszkopcie, ciasto z makiem, masa makowa, świąteczne ciasto, makowiec