Cofnij
Makowiec na biszkopcie – świąteczny, bardzo smaczny klasyk

Makowiec na biszkopcie - przepis

Makowiec na biszkopcie to świąteczny klasyk: delikatny biszkopt, aromatyczna masa makowa i domowa polewa czekoladowa. Sprawdzony, bardzo smaczny przepis!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Biszkopt

  • 7 jajek rozmiar L
  • 180 g cukru
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Masa makowa

  • 500 g suchego maku
  • 3 jajka L
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Poncz

  • 100 ml mocnej herbaty
  • 1 łyżka rumu lub soku z cytryny opcjonalnie

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody lub mleka

Instrukcje
 

Biszkopt

  • Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec wlej olej i krótko zmiksuj z masą. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
  • Przelej ciasto do formy 22 × 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C (góra–dół) przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie i przekrój wzdłuż na trzy blaty.

Masa makowa

  • Mak wsyp do miski i zalej około 1 litrem wrzątku tak, aby całkowicie go przykrył i był przykryty minimum na 2–3 cm. Przykryj miskę talerzem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź mak na gęstym sicie lub w durszlaku wyłożonym gazą. Kiedy lekko przestygnie, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia lub użyj malaksera z metalowym nożem.
  • Do maku dodaj bakalie, cukier, miód, jajka oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj masę makową i podgrzewaj 3–4 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje i będzie miała zwartą konsystencję.

Przełożenie ciasta

  • Każdy blat delikatnie nasącz ponczem z herbaty. Na dolny blat wyłóż połowę masy makowej. Przykryj drugim blatem, rozłóż pozostałą masę makową. Na wierzch połóż trzeci blat.

Polewa czekoladowa

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj czekoladę, wodę, cukier i kakao. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.
  • Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce — masa makowa staje się wtedy stabilna, a smaki idealnie się łączą.
Słowo kluczowe makowiec na biszkopcie, ciasto z makiem, masa makowa, świąteczne ciasto, makowiec