Cofnij
Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem - przepis

Piernik przekładany kremem – wilgotne, aromatyczne ciasto z kremem orzechowym i polewą czekoladową. Sprawdzony przepis idealny na święta.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska

Składniki
  

Piernik:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 180 g cukru
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
  • 230 ml oleju
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150 g konfitury śliwkowej

Krem orzechowy:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka śmietankowego typu Bieluch naturalny
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 6 kostek czekolady (np. mlecznej)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3–4 łyżki mleka

Poncz:

  • ½ szklank mocnej, ostudzonej herbaty

Instrukcje
 

Piernik:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj suche składniki. Następnie wlej olej, dodaj śmietanę oraz konfiturę śliwkową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzony piernik wyjmij z formy i przekrój na trzy równe blaty.

Krem orzechowy:

  • Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładki, jednolity krem.

Polewa czekoladowa:

  • Masło, kakao, mleko oraz połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.

Złożenie ciasta

  • Każdy blat piernika delikatnie nasącz herbatą. Połowę kremu rozsmaruj na dolnym blacie, przykryj środkowym, ponownie rozsmaruj krem i przykryj wierzchnim blatem. Wierzch polej polewą czekoladową.
  • Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 2–3 godziny.
Słowo kluczowe piernik przekładany kremem, piernik z kremem, piernik świąteczny, piernik orzechowy