Piernik przekładany kremem - przepis
Piernik przekładany kremem – wilgotne, aromatyczne ciasto z kremem orzechowym i polewą czekoladową. Sprawdzony przepis idealny na święta.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 40 minuty minut
Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polska
Piernik:
- 4 jajka rozmiar L
- 180 g cukru
- 350 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 230 ml oleju
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 150 g konfitury śliwkowej
Krem orzechowy:
- 250 g mascarpone
- 150 g serka śmietankowego typu Bieluch naturalny
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 6 kostek czekolady (np. mlecznej)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 3–4 łyżki mleka
Poncz:
- ½ szklank mocnej, ostudzonej herbaty
Piernik:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj suche składniki. Następnie wlej olej, dodaj śmietanę oraz konfiturę śliwkową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony piernik wyjmij z formy i przekrój na trzy równe blaty.
Polewa czekoladowa:
Masło, kakao, mleko oraz połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Złożenie ciasta
Każdy blat piernika delikatnie nasącz herbatą. Połowę kremu rozsmaruj na dolnym blacie, przykryj środkowym, ponownie rozsmaruj krem i przykryj wierzchnim blatem. Wierzch polej polewą czekoladową.
Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 2–3 godziny.
Słowo kluczowe piernik przekładany kremem, piernik z kremem, piernik świąteczny, piernik orzechowy