Cofnij
Placki z cukinii - pieczone

Placki z cukinii z marchewką i gruszką

Milena
Placki z cukinii z marchewką i gruszką to prosty i zdrowy przepis na lekki obiad lub kolację. Pieczone albo smażone, podane z sosem koperkowym smakują obłędnie – koniecznie wypróbuj!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

PLacki z cukinii:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia gruszka twarda
  • 4 jajka
  • 150 g sera mozzarella tarta
  • 120 g mąki pszennej np. pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sos:

  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego lubgreckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mały pęczek kopru
  • sól, pieprz

Instrukcje
 

  • Jeśli masz większą cukinię o dużych, twardych ziarnach to wydrąż je łyżką. Młode wystarczy umyć i odciąć im końcówki. Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, wymieszaj z łyżeczką soli, ugniatając ręką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie cukinię dokładnie odciśnij z wody.
  • Obraną marchewkę i gruszkę również zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Cukinię przełóż do dużej miski, dodaj marchewkę, gruszkę, mąkę, jajka, mozzarellę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, układaj łyżką lub ręką porcje masy i rozpłaszczaj je, tworząc okrągłe placki. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ją na 10 minut – po tym czasie placki powinny łatwo odchodzić od papieru do pieczenia.
  • Placki możesz również usmażyć na rozgrzanym oleju – z obu stron, po około 5 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Sos podawaj zplackami.

Film

Uwagi

Dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody – najlepiej zrobić to dłońmi albo użyć czystej ściereczki. Dzięki temu placki nie będą się rozpadać.
Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki lub bułki tartej, aby łatwiej formować placki.
Dla intensywniejszego smaku możesz dorzucić ulubione zioła – np. oregano, bazylię czy natkę pietruszki.
Pieczenie w piekarniku sprawia, że placki są lżejsze i mniej tłuste, ale smażone na patelni będą bardziej chrupiące.
Placki najlepiej smakują świeże, prosto z pieca czy patelni, ale możesz je też podgrzać następnego dnia w piekarniku lub na suchej patelni.
Słowo kluczowe placki z cukinii, placki z cukinii fit, chrupiące placki z cukinii, placki warzywne, placki z cukinii pieczone