Poznaj sprawdzony przepis na sałatkę brokułową z fetą i jajkiem w warstwowej wersji z pysznym sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem. Idealna na lunch, kolację czy spotkanie ze znajomymi.
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 5 minut), a następnie odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidory pokrój w ósemki, a fetę w kostkę. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, aż lekko się zezłocą.
Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem greckim, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz dopraw solą i pieprzem.
W przezroczystej misce lub salaterce ułóż warstwami:połowę brokuła,ser feta,pomidory,jajka,sos czosnkowy,drugą połowę brokuła,na wierzch posyp prażony słonecznik.
Uwagi
Świetnie smakuje podawana z grzankami lub świeżym pieczywem.
Słowo kluczowe sałatka warstwowa z brokułem, sałatka brokułowa przepis, sałatka brokułowa z fetą i jajkiem, sałatka z brokułem i fetą