Cofnij
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem

Milena
Poznaj sprawdzony przepis na sałatkę brokułową z fetą i jajkiem w warstwowej wersji z pysznym sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem. Idealna na lunch, kolację czy spotkanie ze znajomymi.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Rodzaj Sałatka
Kuchnia Grecka
Porcje 6 osób

Składniki
  

  • 2 brokuł
  • 3 pomidory
  • 5 jajek
  • 200 g sera feta
  • garść pestek słonecznika

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 5 minut), a następnie odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidory pokrój w ósemki, a fetę w kostkę. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, aż lekko się zezłocą.
  • Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem greckim, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz dopraw solą i pieprzem.
  • W przezroczystej misce lub salaterce ułóż warstwami:
    połowę brokuła,
    ser feta,
    pomidory,
    jajka,
    sos czosnkowy,
    drugą połowę brokuła,
    na wierzch posyp prażony słonecznik.

Uwagi

Świetnie smakuje podawana z grzankami lub świeżym pieczywem.
Słowo kluczowe sałatka warstwowa z brokułem, sałatka brokułowa przepis, sałatka brokułowa z fetą i jajkiem, sałatka z brokułem i fetą