Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami - przepis krok po kroku
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to szybki i aromatyczny obiad z jednej patelni. Kiełbasa, pieczarki i cebula lekko obtoczone w śmietance 30% smakują wybornie w 25 minut!
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 30 minuty minut
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Polska
- 300 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż na dość dużym ogniu, żeby odparowały i lekko się zarumieniły. Odstaw je na bok.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię dodaj nieco oleju i masła i wrzuć ją. Smaż, aż lekko się zeszkli. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż razem kilka minut, aż składniki nieco zbrązowieją.
Dodaj podsmażone wcześniej pieczarki. Przypraw danie papryką słodką, ostrą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Wlej sos sojowy i śmietankę i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż całość się połączy w delikatny, kremowy sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Słowo kluczowe szybki obiad, kiełbasa z pieczarkami, patelnia z kiełbasą, danie z jednej patelni, kuchnia domowa