Cofnij

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami - przepis krok po kroku

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to szybki i aromatyczny obiad z jednej patelni. Kiełbasa, pieczarki i cebula lekko obtoczone w śmietance 30% smakują wybornie w 25 minut!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Danie główne
Kuchnia Polska
Porcje 2 osoby

Składniki
  

  • 300 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

Instrukcje
 

  • Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż na dość dużym ogniu, żeby odparowały i lekko się zarumieniły. Odstaw je na bok.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię dodaj nieco oleju i masła i wrzuć ją. Smaż, aż lekko się zeszkli. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż razem kilka minut, aż składniki nieco zbrązowieją.
  • Dodaj podsmażone wcześniej pieczarki. Przypraw danie papryką słodką, ostrą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  • Wlej sos sojowy i śmietankę i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż całość się połączy w delikatny, kremowy sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Słowo kluczowe szybki obiad, kiełbasa z pieczarkami, patelnia z kiełbasą, danie z jednej patelni, kuchnia domowa