Surówka z białej kapusty
Prosta i tania surówka z białej kapusty, którą mój mąż uwielbia. Podaję ją do drugiego dania albo wędlin. Zawsze szybko znika ze stołu 😉
Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, a to nie prawda, gdyż ciężkostrawne są dodatki, które z nią lubimy serwować – golonka, kiełbasa czy boczek. Sama w sobie kapusta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i A. Zawiera również dużo wapnia, magnezu i potasu.
Warto więc skusić się na pyszną surówkę z białej kapusty do obiadu.
Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w drobną kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchewkę, por i kukurydzę. Wlewamy oleju, dodajemy niewielką ilość soli, pieprzu i cukru, a także sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…