Muffinki Bree z Desperate Housewives

Przepyszne muffinki, które zawsze świetnie smakują i nigdy nie opadają 🙂

Składniki: (ok. 21 muffinek)

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 175g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150g groszku czekoladowego lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250ml mleka
  • łyżeczka esencji wanilii lub aromat waniliowy
  • 1 jajko

Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w misce, mokre składniki razem dokładnie połączyć. Mokre wlać do suchych. Parę razy niedbale wymieszać – płyn musi połączyć się z suchą masą. Ciasto ma być jak najbardziej grudowate. Wtedy muffinki są puszyste.

Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

fiolinea

View Comments

Share
Published by
fiolinea

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago