Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym

Wątróbka w tym sosie śmietanowo-musztardowym ma specyficzny, bardzo dobry smak. Idealna na obiad z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

Składniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki bulionu (drobiowy)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie
Wątróbkę obmywamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na oleju. Cebulę siekamy i podsmażamy osobno. Oprószamy ją mąką, a następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, mieszamy. Po zagotowaniu sosu dusimy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Mieszamy i ponownie gotujemy. Sosem polewamy wątróbkę.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago