Pyzy to bardzo uniwersalna potrawa, można ją podać do obiadu, z jakimś mięsem, albo sosem. Można również jeść jako samodzielną potrawę z przysmażoną cebulką i skwarkami lub, jak w moim przypadku, podsmażoną wędliną.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie je odciskamy. Sok odstawiamy na jakieś 10 minut, aby opadł osad, następnie odlewamy płyn, pozostawiając skrobię. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 7 minut od wypłynięcia. Odcedzamy na sicie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…