Przepis na smaczne papryki faszerowane. Nadają się zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- dwa woreczki ryżu
- 300 g mielonego mięsa
- 5-6 większych pieczarek
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
- 150 g żółtego sera
Przygotowanie
Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy aż z pieczarek odparuje sok. Ryż mieszamy z mięsem, pieczarkami i przyprawami. Farszem nadziewamy papryki.
Papryki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia każdą paprykę nakładamy łyżkę startego żółtego sera.
Zostaw odpowiedź