Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Przepis na smaczne papryki faszerowane. Nadają się zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • dwa woreczki ryżu
  • 300 g mielonego mięsa
  • 5-6 większych pieczarek
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
  • 150 g żółtego sera

Przygotowanie
Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy aż z pieczarek odparuje sok. Ryż mieszamy z mięsem, pieczarkami i przyprawami. Farszem nadziewamy papryki.
Papryki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia każdą paprykę nakładamy łyżkę startego żółtego sera.

papryka