Przepis na domowe kluski leniwe, inaczej zwane pierogami leniwymi.
Składniki:
Zasmażka:
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, ziemniaki, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy cienki, długi wałek i wycinamy nożem kluski w kształcie jak na kopytka. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy na złoty kolor. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…