Moja wersja popularnej sałatki gyros.
Składniki:
Marynata do kurczaka:
Sos:
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Cebulkę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle. W trakcie smażenia dodajemy curry. Następnie cebulę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Kapustę siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników na sos.
W szklanym przeźroczystym naczyniu układamy składniki w kolejności: połowa pokrojonej kapusty pekińskiej, kukurydza, kurczak, cebulka, ogórek konserwowy, pomidor, reszta kapusty, sos.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Bardzo przyjemna wersja :) Z curry nigdy nie robiłam, więc może czas przetestować coś nowego ;)