Zapiekanka ziemniaczana z mlekiem

Pyszna zapiekanka – ziemniaki dzięki mleku i śmietanie mają niepowtarzalny, delikatny smak.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 250 ml śmietany 18%
  • duża cebula
  • 200 g boczku
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego rondla razem ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem i solą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się zanadto. Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni razem z cebulą. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały, całość posypujemy gałką muszkatołową. Na wierz układamy cebulę z boczkiem i posypujemy startym serem. Potrawę zapiekamy przez ok 20 minut, albo do chwili, gdy wierzch się przyrumieni.

zapiekanka_melko

Print Friendly, PDF & Email