Wiadomo, że domowa wędlina jest najsmaczniejsza. Boczek z goździkami ma cudowny aromat.
Składniki:
Przygotowanie
Mięso nakłuwamy w kilku miejscach. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Z podanych składników (oprócz goździków) przygotowujemy marynatę – tak by starczyło do posmarowania całego mięsa (dałam ok 4 łyżki oleju, łyżkę sosu sojowego i po pół łyżeczki przypraw – soli mniej – na półkilowy kawałek boczku). Mięso układamy na folii aluminiowej i nacieramy marynatą. Następnie wkładamy w nie kilka goździków. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie mięso odwijamy z folii, wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą, która mogła zostać jeszcze na folii. Pieczemy pod przykryciem ok godzinę, potem bez przykrycia jakieś 15 min.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…