Gnocco” to po włosku „kluska”. Najbardziej znana jest odmiana gnocchi jako klusek produkowanych z typowego ciasta makaronowego. Ja zrobiłam gnocchi ziemniaczane, które są włoską wersją naszych kopytek z gotowanych ziemniaków i mąki. Podałam je z sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:
Na gnocchi:
Na sos:
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Po ostudzeniu wyrabiamy z mąką, jajkiem i solą. Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca i tniemy na kluski długości ok. 2,5 cm. Każdą kluskę zgniatamy lekko widelcem, tworząc prążki.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy ok 30 sekund, po czym odcedzamy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek oraz zamrożony szpinak. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
Dodajemy śmietanę, pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Sosem polewamy odcedzone gnocchi.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…