Gnocco” to po włosku „kluska”. Najbardziej znana jest odmiana gnocchi jako klusek produkowanych z typowego ciasta makaronowego. Ja zrobiłam gnocchi ziemniaczane, które są włoską wersją naszych kopytek z gotowanych ziemniaków i mąki. Podałam je z sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:
Na gnocchi:
Na sos:
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Po ostudzeniu wyrabiamy z mąką, jajkiem i solą. Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca i tniemy na kluski długości ok. 2,5 cm. Każdą kluskę zgniatamy lekko widelcem, tworząc prążki.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy ok 30 sekund, po czym odcedzamy.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek oraz zamrożony szpinak. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
Dodajemy śmietanę, pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Sosem polewamy odcedzone gnocchi.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…