Uwielbiam domowe wędliny, te ze sklepu nie mogą się z nimi równać. Tym razem podaję prosty przepis na boczek pieczony w piekarniku w czosnkowo-musztardowej marynacie. Dzięki musztardzie ma lekko ostry smak. Idealny na kanapki. Podałam z pieczywem i sałatką z pomidorów i rukoli.
Składniki:
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z musztardą, olejem, majerankiem, pieprzem i solą. Pastą smarujemy równomiernie boczek, owijamy go folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180º C, przez jakieś półtora godziny – najpierw w folii, na ostatnie pół godziny folię odwijamy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Muszę zrobić taki boczek. Dzisiaj robiłam gotowany.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
wyglada apetycznie,meska posadka rodziny sie ucieszy jak go zrobie