Ostatnio dynia często gości u mnie na stole, ale nie ma co się dziwić, w końcu mamy jesień. Tym razem z dyni zrobiłam ragoût, czyli mówiąc inaczej gulasz z białym sosem ze schabem i dynią. Potrawę podałam z ryżem.
Składniki:
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni na złoty kolor, dodajemy pokrojoną cebulę, kiedy ona również się zezłoci, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Dynię dodajemy na patelnię, kiedy schab zrobi się miękki. Doprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywo zmięknie. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i sos gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Pyszne :) Uwielbiam dynię.