Dawno nie było na blogu żadnej zapiekanki, więc czas to zmienić. Tym razem jesienna zapiekanka z dynią, ziemniakami i kurczakiem. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
Przygotowanie
W miseczce mieszamy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w grube paski, następnie mięso mieszamy z połową marynaty. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Obrane ziemniaki, dynię oraz cebulę i paprykę kroimy w jednakowej wielkości cząstki. Kurczaka oraz pokrojone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą marynatę, szałwię i dokładnie wszystko mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Interesująca i idealna na dyniowy sezon!