Ostatnio były zapiekane jajka w kokilkach na śniadanie, a dzisiaj podaję przepis na tłuczone ziemniaki z cebulką i kiełbasą, zapiekane z jajkiem i serem żółtym w kokilkach. W sam raz na obiad. Z podanych składników wychodzą 4 kokilki.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i tłuczemy na puszyste puree.
Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka albo kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Cebulę i kiełbasę dodajemy do ziemniaków razem z przyprawami i posiekanym koperkiem. Całość mieszamy.
Do wysmarowanych tłuszczem kokilek lub naczynia żaroodpornego wykładamy zapiekankę. Na środek wbijamy jajko i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…