Przepis nadesłany przez pegasuspr. Trochę inna wersja carbonary od tej, którą prezentowałam kilka wpisów temu – moja wersja. Oceńcie sami, która lepsza 😉
Składniki dla 4 osób:
– 340 gramów Spaghetti Barilla,
– 140 gramów boczku (pancetty),
– 4 żółtka jaj,
– 100 gramów sera pecorino,
– sól i pieprz dla smaku.
Czas: 18 minut
Przygotowanie:
Ugotuj Spaghetti Barilla w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie
pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż
boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.
W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo
zmielonego, czarnego pieprzu.
Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z
gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.
Mieszaj przez minutę. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem.
Podawaj gorące.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…