Chyba nie muszę nikomu uświadamiać, że domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż te ze sklepu. Słodko-pikantna szynka naszpikowana czosnkiem będzie się idealnie prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
Przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę nacinamy i do nacięć wkładamy czosnek. Staramy się by szynka była w miarę równomiernie naszpikowana czosnkiem. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy miód, oliwę i sos chili – mieszamy aż składniki połączą się. Marynatą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie mięso odwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy pod przykryciem w 180 st ok 1,5-2 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…