Chyba nie muszę nikomu uświadamiać, że domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż te ze sklepu. Słodko-pikantna szynka naszpikowana czosnkiem będzie się idealnie prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
Przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę nacinamy i do nacięć wkładamy czosnek. Staramy się by szynka była w miarę równomiernie naszpikowana czosnkiem. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy miód, oliwę i sos chili – mieszamy aż składniki połączą się. Marynatą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie mięso odwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy pod przykryciem w 180 st ok 1,5-2 godziny.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…