Dzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu 😛 jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek.

Rolada:

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg schabu
  • 5-6 pieczarek
  • marynowana papryczka chili
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona

Przygotowanie
Schab rozcinamy ostrym nożem na płat prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron nacieramy go przyprawami. Najlepiej byłoby go zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce, ale ja nie miałam na to czasu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Papryczkę kroimy w kostkę. Schab smarujemy musztardą, nakładamy na niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez  ok 1,5 godz.

Sos cebulowy:

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • ok 300 ml bulionu warzywnego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła (dałam roślinne)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu.
Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy sos.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i zagotowujemy.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago