Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja 😉
Składniki (ok 10 krokietów):
Sos:
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…