Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i groszkiem

Przepis na pyszną, wiosenną sałatkę, która będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole (i na każdym innym, nie tylko wielkanocnym).

Składniki:

  • 5 jajek

  • ok 10 pieczarek konserwowych

  • 300 g szynki konserwowej

  • puszka groszku

  • pęczek szczypiorku

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • ok 6 łyżek majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Biała na takiej o trochę grubszych oczkach. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub połówki, szynkę w kotkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z chrzanem i przyprawami.

W misce układamy kolejno:

  1. białka

  2. groszek

  3. szynka

  4. szczypiorek

  5. pieczarki

  6. majonez

  7. żółtka

salatka_wielkanoc