Ajapsandali to gruzińska potrawa warzywna. Są różne jej warianty, ale zawsze opiera się na bakłażanie (można dodać do niej jeszcze np ziemniaki). Jest pyszna, lekka i aromatyczna.
Składniki (2 porcje):
bakłażan
duża cebula
czerwona papryka
2 jędrne pomidory
3 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
chili w proszku lub ostra papryka
sól morska, świeżo mielony pieprz
gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na pół godziny. Paprykę kroimy na taką samą wielkość jak bakłażana, cebulę w półplasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane natką pietruszki.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…