Jeden z moich bardziej udanych pomysłów kulinarnych. Jeśli lubicie marchewkę, to musicie tego wypróbować. Jest to tradycyjne ciasto parzone przełożone masą z budyniu marchewkowego. W sumie nie wiem dlaczego się utarło, że krem do karpatki musi być biały, pomarańczowy też ślicznie wygląda 😉


Składniki:

Na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Masa:

  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 l soku z marchewki (najlepiej ten z sokowirówki, ale taki kupiony w sklepie też się nada)
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko
  • 120 g masła

Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, następnie wkładamy masło i zagotowujemy. Cały czas gotując na małym gazie, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku i szczyptę soli, cały czas miksując. Ciasto wykładamy na dużą blachę (moja ma 37×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy, aby było w miarę równe. Pieczemy w 200 C przez ok 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwie równe części.
Przygotowujemy budyń: do pół szklanki soku marchwiowego dodajemy mąki, sok z cytryny, jajko i cynamon. Mieszamy, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Resztę soku zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się soku wlewamy ten sok wymieszany z mąkami i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce letniego budyniu. Powstałą masę rozprowadzamy na jednej części ciasta i nakrywamy drugą. Odstawiamy na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago