Przepis na pyszne, mięciutkie i delikatne kluseczki na słodko. Podałam je posypane cukrem i oblane roztopionym masłem. Niezbyt dietetyczne, ale za to jakie smaczne!
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na purre. Ser rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy małe kulki, które spłaszczamy, a pośrodku robimy dołek. Do gotującej się w garnku wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy je przez ok minutę od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Bardzo proszę o sprostowanie tego przepisu, który nie jest precyzyjnie podany. Co to znaczy duzy ziemniąk? taki ważący 100g to duży czy nie .Czy tych ziemniakow ma byc tyle co sera? mniej? więcej? Pozdrawiam