Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie

Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy.

Składniki:

    • 2 udka z kaczki
    • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • skórka i sok z 1 pomarańczy
    • 2 łyżki miodu
    • pół łyżeczki imbiru
    • łyżeczka oliwy
    • sól i pieprz

Przygotowanie
Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy je na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem.

kaczka_pomarancz

Print Friendly, PDF & Email