Przepis nadesłany przez czytelniczkę z bloga http://rarossa.blogspot.com
Ciasto
40 dkg mąki
20 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Farsz
4 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz
Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką
tartą.
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w
drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą
gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą.
Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na
kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe
ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1
łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków
ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C
piec około 50 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…