Ciasto czekoladowo-miętowe

Nie od dziś wiadomo, że mięta i czekolada to smakowite połączenie 😉 Tym razem proponuję czekoladowe ciasto z orzeźwiającą, miętową masą budyniową i agrestową bitą śmietaną.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka masła
  • 80 g czekolady gorzkiej

Masa miętowa:

  • 180 g miętowych landrynek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 g śmietany 30%

Ponadto:

  • 20 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie
Najpierw pieczemy biszkopt. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku. Jaja ucieramy z cukrem. Dodajemy ostudzoną czekoladę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę miętową. Miętusy wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuszczamy cukierki.
W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy syrop miętowy (ciepły) i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią i pozostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy, następnie stopniowo, dodajemy zimny budyń i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozprowadzamy na biszkopcie i wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie, wąską stróżką, wlewamy do śmietany ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Masę śmietanową wylewamy na zastygłą masę miętową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia. Wierzch posypujemy resztą startej gorzkiej czekoladą.

ciasto_czekolada_mieta

Print Friendly, PDF & Email