Stosunkowo szybki, jednak wymagający naszej uwagi przepis na obiad. Risotto bardzo łatwo przypalić, dlatego lepiej nie spuszczać go z oka 😉
Składniki:
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy groszek. W miarę potrzeby wlewamy bulion i od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy przyprawy, ewentualnie wino i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy starty ser. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań, ja nie lubię zbyt suchego, więc wcześniej zdejmuję je z ognia.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…