Stosunkowo szybki, jednak wymagający naszej uwagi przepis na obiad. Risotto bardzo łatwo przypalić, dlatego lepiej nie spuszczać go z oka 😉
Składniki:
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy groszek. W miarę potrzeby wlewamy bulion i od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy przyprawy, ewentualnie wino i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy starty ser. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań, ja nie lubię zbyt suchego, więc wcześniej zdejmuję je z ognia.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…