Dietetyczne pizzerinki

Pyszna przekąska dla osób dbających o linię. Idealne na syte śniadanie. Jedna pizzerinka ma około 170 kcal.

Składniki (na 6 pizzerinek):

  • 4 jajka
  • po 4 kopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych
  • 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, bazylia

Ponadto:

  • sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 6 plasterków szynki
  • mozzarella (light)
  • kilka pieczarek

Przygotowanie
Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich sos i układamy dodatki. Zapiekamy jeszcze ok 10 min.

pizzerinki_dieta