Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj

  • szklanka cukru

  • szklanka mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka octu

Masa śliwkowa:

  • 600-800 g śliwek

  • 2 galaretki

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka

  • budyń waniliowy

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • pół kostki masła

Polewa:

  • 100 g masła

  • 3 łyżki mleka

  • 4 kopiaste łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru

Ponadto:

  • 100 g biszkoptów okrągłych

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka i śliwki ostygną, mieszamy je ze sobą i wkładamy do lodówki na ok 30 min, aby masa trochę stężała. Tężejącą masę wykładamy na spód biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy dopóki nie stanie się gęsty. Budyń studzimy. Następnie masło miksujemy na gładką masę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową rozprowadzamy na wierzchu biszkopta. Na masie układamy biszkopciki. Składniki na polewę wkładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy. Polewę rozlewamy na biszkopciki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago