Galareta wieprzowo-drobiowa

Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków 🙂 Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję.

Składniki:

  • duża golonka
  • 3 skrzydełka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki żelatyny
  • ok 2 l wody
  • puszka groszku

Przygotowanie
Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy na 15 minut przed końcem gotowania, wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso i marchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny, galaretę wkładamy do lodówki na kilka godzin.

galareta_wieprz

Print Friendly, PDF & Email