Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem.

Składniki (na ok 14 krokietów):

  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 450 g pieczarek
  • por
  • 4-5 cienkich parówek
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie
Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia.
Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce.  Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek z porem, kilka pasków parówki i łyżkę startego sera. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

2 dni ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

5 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

1 tydzień ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

1 tydzień ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

2 tygodnie ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago