Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem.
Składniki (na ok 14 krokietów):
Farsz:
Ponadto:
Przygotowanie
Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia.
Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek z porem, kilka pasków parówki i łyżkę startego sera. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…