Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego.

Składniki:

Gulasz:

  • 250 g schabu
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • 300 ml bulionu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól

Puree:

  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera żółtego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól

Przygotowanie
Przygotowujemy gulasz: schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

2 dni ago

Sałatka śledziowa po chłopsku – prosta, swojska i zawsze pyszna!

Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…

4 dni ago

Surówka po kreolsku – chrupiący i pikantny dodatek do obiadu

Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…

1 tydzień ago

Ciasto Sołtysa – kawowy deser, który zawsze się udaje

Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…

2 tygodnie ago

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami – obiad w 25 minut

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…

2 tygodnie ago

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

3 tygodnie ago